CV Nederlands

Robin van Erven Dorens Tuinstraat 154
1015 PH Amsterdam 0615061645 robin@robinfilm.nl
Robin van Erven Dorens (1964) is zelfstandig filmmaker.

documentaire
In Groove We Trust is een filmportret van de eigenzinnige jazz-funklegende Joseph Bowie. De film werd uitgezonden op Nederland 2. In Groove We trust werd financieel ondersteund door het Mediafonds en geproduceerd in samenwerking met Viewpoint productions en de Boeddhistische Omroep.
In 1998 maakte van Erven Dorens samen met journalist en Oost-Europadeskundige Tijn Sadée de korte documentaire Russian Enigma, een portret van Michaïl Gorbatsjov. Het was de eerste keer dat de ex-president in de Nederlandse media openhartig sprak over zijn leiderschap van de Soviet Unie. De film werd geselecteerd voor het Rotterdams Filmfestival. In 2003 maakte hij Lagonda, een historische documentaire over de auto van zijn grootvader. Met het scenario voor Lagonda won hij de Stimuleringsfondsprijs. De film werd vele malen uitgezonden door het Uur van de Wolf van de NPS, TV Noord Holland en door het Geschiedeniskanaal. Islands of the Soul (2011) is een documentaire over beeldend kunstenaar Hilarius Hofstede. Dit project werd gesteund door het Thuiskopiefonds en door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Sinds 2008 werkte van Erven Dorens aan een documentaire over het ombouwen van een IJsbreker uit 1959 tot een motorjacht. Deze opdrachtfilm werd voornamelijk gedraaid op scheepswerven in Malta en Istanbul en werd begin 2013 opgeleverd.
In 2016-2017 werkt hij aan een documentaire over 12 Fantasia’s voor viola da gamba solo van de beroemde barokcomponist Georg Philipp Telemann.

bedrijfsfilms/commercials
Bij het maken van bedrijfsfilms legt van Erven Dorens nadruk op de menselijke kant van de bedrijven die hem opdrachten geven. Door te laten zien wat de medewerkers van een bedrijf drijft en wat hen fascineert in hun eigen bedrijfsfilosofie en bedrijfsprocessen kan hij oprecht enthousiasme overdragen. Dat enthousiasme gebruikt hij om de boodschap van zijn opdrachtgever over het bedrijf of een product over te brengen. De laatste jaren maakte hij bedrijfsfilms in opdracht van onder andere Center Parcs, Holland Casino, Newslab, Rijksakademie voor Beeldende Kunst, ETRO Vastgoedzorg, BMW, Fortis, KPN, VT-Wonen, De Zorgcirkel, Press Now, BCD, Coare, CGI en de Gemeente Amsterdam. Hij regisseerde ook commercials voor Eurocamp, De Nationale Vacaturebank en Nemaco.

tv-producties
Als regisseur/eindredacteur werkte van Erven Dorens door de jaren heen aan verschillende commerciële televisieproducties. Toppers van Willibrord Frequin en De wereld van Beau zijn programma’s waarvan hij vooral in de montage het verhaal maakte. Hij regisseerde een aantal afleveringen van De Bevalling voor SBS en reportages voor Net 5. Nederland 2x zo mooi, in opdracht van WNF en RTL en Golf Par 5 voor RTL waren programma’s die door van Erven Dorens zijn geregisseerd en vanaf het begin ontwikkeld. Op het moment werkt hij met NRC- en
NOS- correspondent Tijn Sadée aan een serie over de stad Brussel. Een pilot over de Miniemenkerk in de Marollen is af.

montage
Van Erven Dorens monteert regelmatig voor andere regisseurs: documentaires, opdrachtfilms en kunstfilms. Hij deed onder andere montage voor A-propos, een film uit found-footage van Hilarius Hofstede in opdracht van Centre Pompidou in Parijs, voor Rihla, een korte kunstfilm van Gerbrand Burger en voor Steigerpijp, een autonome videoclip van Barbara Hin en Martin van der Veen i.s.m. het ICP Orchestra.

beeldende kunst
Van Erven Dorens was betrokken bij verschillende kunstprojecten van Hilarius Hofstede. Hij was als bestuurslid betrokken bij de tentoonstellingen onder de titel PIG (Polynesian Instant Geography) in het Stedelijk Museum Amsterdam, de Hallepoort in Brussel en het Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs. Hij was organisator en fondsenwerver voor het Project Bison Caravan waarvoor hij in 2006 een tentoonstelling en een uitwisselingsreis met 10 Nederlandse kunstenaars naar Bamako, Mali organiseerde. Hij is ook als adviseur en fondsenwerver betrokken bij de tentoonstelling Bison Caravan 2014 in Amsterdam. In 2011 organiseerde hij het Project Remain in light/Islands of the Soul. De vertoning van de documentaire Islands of the Soul over kunstenaar Hilarius Hofstede vond plaats in een installatie van de kunstenaar. Film en tentoonstelling liepen in elkaar over, communiceerden met elkaar en vormden een groter geheel. Als voorzitter van de sociëteitscommissie van Arti et Amicitiae programmeerde hij lezingen, concerten en andere activiteiten.

muziek
Van Erven Dorens speelt 16e , 17e en 18e eeuwse muziek op de viola da gamba op semi- professioneel niveau en geeft daarmee regelmatig concerten. De laatste jaren maakt hij steeds vaker een combinatie van muziek en filmmaken. Hij maakt promotievideo’s voor voor collega- muzikanten (Ensemble Fantasticus, Hermine Deurloo Quartet, stichting Resonance) en maakte videoclips voor Joseph Bowie (Defunkt) en Automatic Sam. Van de muziek voor de film Islands of the Soul maakte hij een cd die in 2014 wordt uitgebracht door Zip Records in San Francisco.

internet
Van 2000 tot 2002 werkte van Erven Dorens als directeur en projectmanager bij Netcommunications. Met een team designers en programmeurs maakte hij websites en toepassingen voor uiteenlopende opdrachtgevers.

onderwijs
Van Erven Dorens coachte en begeleidde van 2005 t/m 2008 studenten bij het Amsterdamse Campus TV om te leren TV-items te maken. Verder is hij regelmatig gastdocent bij Open Studio en coach/gastdocent bij de Master-opleiding van de Nederlandse Filmacademie.

opleiding
Eindexamen gymnasium in Hilversum 1983
Afgebroken studies Scheikunde en filosofie aan Universiteit van Amsterdam.
Certificaat producer Workshop 1992 van Nederlandse Film en Televisie Academie Scenarioworkshop IDFA 2002, winnaar Stimuleringsfondsprijs
Diverse summercourses en masterclasses Viola da Gamba bij onder anderen Charles Medlam, Wieland Kuyken en Robert Smith.